Kies voor een architectenbureau

Een architect kiezen

Het ontwerp van uw droomwoning is geen moment, maar een proces. Architect.nl helpt u met tips om uw architect te kiezen

U wilt bouwen, en zoekt een architect. Maar waar vind u de architect die het best bij u past? En welke architect weet uw wensen het best om te zetten in een ontwerp wat u aanspreekt?  Onderstaande punten helpen u op weg. U bent bij architect.nl aan het juiste adres.

Tips voor de keuze van uw architect

1. Zet uw wensen op papier voor uw eerste afspraak met een architect 

Vertrouw uw gedachten over uw te realiseren droomwoning aan papier toe. Denk aan grootte van de ruimte(s), stijl van het pand en het interieur (bijvoorbeeld hogere plafonds?), maar ook aan de manier waarop u de ruimte(s) gaat gebruiken (intensief, zelden, met kinderen, ’s avonds, overdag enz). Dit geeft de architect een eerste handvat voor het definitieve ‘programma van eisen’. Ook helpt het u om af te stemmen met uw eventuele partner.

2. Bekijk het portfolio met gerealiseerde woningen en villa’s van de architect.

Er is grofweg een verdeling te maken in 2 types architecten:

–       De bouwheer: Architecten die op basis van hun eigen ontwerpfilosofie uw opgave vorm geven. Deze architecten zijn vaak wat dominanter en bepalen wat ‘goed voor u is’. Wanneer het portfolio u aanspreekt, kan de architect u duidelijk sturen.

–       De metgezel: Architecten die luisteren naar uw wensen en op basis daarvan kijken welk ontwerp het best bij u past. Deze architecten kunnen dominant zijn, maar wachten veelal af tot u uw verhaal gedaan hebt. Daarna wordt gekeken welke ontwerpfilosofie het best aansluit bij u. Ze ontwerpen woningen in verschillende stijlen en geven ruimte aan uw inbreng in het ontwerp. 

3. Bepaal of er een persoonlijke klik met de architect is.

Het portfolio is belangrijk, maar de persoonlijkheid van de architect ook. U gaat de komende tijd nauw met elkaar samenwerken. Of u elkaar aardig vindt speelt een rol. Luistert hij/zij naar u? Maakt hij/zij veel aantekeningen tijdens het gesprek? Dit zijn goede signalen van hoe de samenwerking in de toekomst zal verlopen.

4. Wees open, eerlijk en duidelijk.

Uw architect kan zijn/haar werk alleen goed doen wanneer u hem/haar binnen laat kijken in uw leven. Wees ook eerlijk over budget en beschikbare tijd. En wees vooral open in uw commentaar. Tekent de architect een te moderne opzet en wilt u een klassieker woning? Zeg het direct.

5. Maak een ‘moodboard’ zodat u met beelden communiceert met de architect.

Toon uw architect foto’s (uit tijdschriften, boeken of zelf gemaakt) van voorbeelden die u mooi vindt. Dit kan in het 1e gesprek al. Hoe meer informatie u aanreikt, des te beter zal een eerste ontwerp al aansluiten bij uw ideeën. Daarnaast ontwikkelt u ook zelf uw gevoel over uw nieuwe woonplek.


6. Vraag om gespreksverslagen

Een gespreksverslag is een bevestiging van een afspraak. U weet dan dat de architect u heeft begrepen. En maak ondertussen ook zelf aantekeningen. Zo worden misverstanden voorkomen

7. Streef naar samenwerking.

Dit is vaak het moeilijkste aspect van de relatie tussen opdrachtgever en architect. Ja, het is uw huis, maar probeer niet alles te dicteren. Geef aan de andere kant ook niet alles uit handen. Een architect is een deskundige en soms zijn zijn/haar ideeën echt beter dan de uwe. Het omgekeerde is ook waar. Een goede architect ontwerpt uw droomwoning ,niet zijn eigen droomwoning. 

Neem contact met ons op, zodat wij u verder kunnen helpen.